Handelaars willen dan toch niet dat mensen lokaal kopen

Volgens een recent onderzoek aan de universiteit van Antwerpen door Joris Beckers en Ann Verhetsel zien veel lokale handelaars hun webshop - die ze tijdens de lockdowns opzetten - als iets tijdelijk.

Dat is een verrassende bevinding wanneer we bedenken dat handelaars gelijktijdig oproepen om meer lokaal te kopen. De reden dat buitenlandse webwinkels zoveel succes hebben, is net omdat zij wel voluit gaan voor een digitale aanwezigheid in hun waaier aan verkoopkanalen.

Consumenten willen graag online lokaal shoppen

Bedankt om bij ons (online) te shoppen!

Bedankt om bij ons (online) te shoppen!

Het goede nieuws uit het onderzoek is dat consumenten ook voor hun lokale aankopen graag online shoppen. Mensen zijn bereid lokaal te kopen. Blijkbaar is het aandeel van lokale online bestellingen (tijdens deze lockdowns) in de totale omzet gestegen met een gemiddelde van 15% tot boven de 70%.

Lokale handelaars laten geld liggen.

Het is dus opmerkelijk dat lokale handelaars hun digitale activiteiten - volgens het onderzoek - niet serieus nemen. Ze weigeren om er een lange termijn succes van te maken. Het is de bedoeling om de webshop en/of digitale activiteiten terug te schroeven wanneer de lockdowns voorbij zijn.

Een hallucinante 70% van handelaars ziet de webwinkel niet als een belangrijk verkoopkanaal in de toekomst. Handelaars die zoiets zeggen, hebben het echt nog niet begrepen.

“70% van de handelaars zien hun webwinkel niet als een verkoopskanaal in de toekomst”

“70% van de handelaars zien hun webwinkel niet als een verkoopskanaal in de toekomst”

Misschien is één van de redenen waarom handelaars het nut niet inzien van digitale activiteiten, dat maar 25% van de winkeliers professionele ondersteuning heeft gevraagd. Ze knutselen, volgens het onderzoek, liever zelf iets in elkaar. Het beperkte digitale potentieel (of succes) wordt op deze manier natuurlijk een self-fulfilling prophecy. Wat kan je er van verwachten als je het zelf niet serieus neemt?

Een klassiek voorbeeld van digitale kansen die men laat liggen, is de lokale slager die een geweldig performant kassasysteem heeft geïnstalleerd. Voortaan worden zelfs automatisch stickers voorzien die ze op de verschillende verpakkingen kunnen kleven: 150 gram salami, dit is ossevlees en dit is kaas. Een geweldige digitalisering van de oude manier van werken. Wat ze vergeten zijn, is om datzelfde systeem te gebruiken als digitale order systeem. Ze gebruiken daarvoor een andere tool, die op zijn beurt op nog een andere website geplaatst wordt. Nu, dat is niet zo belangrijk, want de meeste vragen worden toch beantwoord op Facebook. Een digitale visie zou er voor zorgen dat lokale handelaars veel efficiënter kunnen werken en zo veel meer zouden kunnen verkopen.

Consumenten moeten wel de mogelijkheid krijgen om lokaal te shoppen

Lokaal shoppen in de zetel

Lokaal shoppen in de zetel

De resultaten in dit onderzoek tonen aan dat handelaars nog steeds krampachtig vasthouden aan een achterhaalde realiteit. Ze blazen warm en koud tegelijk. Langs de ene kant is er de oproep om lokaal te kopen (winkelhier) en langs de andere kant willen ze hun klanten niet de mogelijkheid bieden om (lokaal) online te shoppen.

Het is net omdat we de lokale consumenten de mogelijkheid ontzeggen om lokaal te shoppen, dat de buitenlandse webshops het zo goed doen. Zij gaan volledig voor de digitale klantervaring.

Dat betekent niet dat ze geen offline verkoopkanalen aanbieden maar het betekent wel dat ze een balans zoeken tussen wat ze online en wat ze offline kunnen aanbieden. Als lokale handelaars een alternatief willen bieden aan internationale spelers, gaan ze hun eigen digitale inspanningen serieus moeten nemen. Het is tegenwoordig gelukkig echt niet meer moeilijk - als je je goed laat bijstaan - om digitaal meer omzet te generen.

Handelaars, geef uw klanten alsjeblieft de mogelijkheid om lokaal te kopen en te winkelhieren. Of klik hierboven op “Get in touch” en vul het contactformulier in.